Blog

Bulut Bilişim Nasıl Çalışıyor

Bulut Bilişim Nasıl Çalışıyor?

Bulut bilişim, daha hızlı inovasyon, esnek kaynak ve ölçek ekonomileri sunmak üzere sunucu depolama, veri tabanı, network, yazılım ve analitik gibi bilgi işlem hizmetlerinin internet (bulut) üzerinden sunulması olarak tanımlanıyor. İşletme içerisinde maliyetlerin düşmesine, altyapının daha verimli çalışmasına ve iş yerinin ihtiyaçlarının değişimine göre ölçeklendirme yapılmasına yardımcı oluyor.

Bulut Bilişim Nasıl Çalışıyor?

Şirketler, kendi bilgi işlem altyapılarına ya da veri merkezlerine sahip olmak yerine, bir bulut hizmeti sağlayıcısı kullanarak uygulamalardan depolamaya kadar her veriye erişimi çevrimiçi olarak gerçekleştiriyor.  Hizmetlerini kullanmanın temel avantajları arasında şirketlerin kendi IT altyapılarına sahip olabilmeleri ve bunu sürdürmenin ön maliyetinden ve yarattığı karmaşadan kaçınabilmeleri bulunuyor. Profesyonel bir cloud hizmet sağlayıcı ile çalışıldığında, erişim yetkisi verilen çalışanların uygulama ve depolanan verilere erişimi hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Bulut sistemi; uzaktan yedekleme, depolama, networking ve işlem gücünün temellerinden, doğal dil işleme ve yapay zekâ ile standart ofis uygulamalarına kadar çok çeşitli uygulama seçeneklerini kapsıyor. İş yerinde kullanılan bilgisayar donanımına fiziksel olarak yakın olmayı gerektirmeyen hemen hemen her hizmet artık cloud aracılığıyla sunuluyor.

Bulut Teknolojisi Kullanmanın Faydaları

Yapılan araştırmalara göre, bulut bilişimi desteklemek için altyapı oluşturulması artık dünya çapında tüm IT harcamalarının üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Bu arada, hem satıcılar tarafından sunulan genel  hem de kuruluşların kendileri tarafından oluşturulan özel bulutlar için, bilgi işlem iş yükleri buluta geçtiğinde geleneksel şirket içi IT’ye yapılan harcamalar düşmeye devam ediyor.

Bulut bilişimin faydaları, kullanılan cloud hizmetlerinin türüne göre değişiyor. Temelde,  kullanmak şirketlerin kendi bilgi işlem altyapılarını satın almalarına ya da sürdürmelerine gerek olmadığı anlamına geliyor. Böylece artık sunucu satın almaya, uygulamaları veya işletim sistemlerini güncellemeye, güncel olmayan donanım ve yazılımları hizmet dışı bırakmaya gerek kalmıyor çünkü ilgili işler, tedarikçi tarafından yapılıyor.

Bulut bilişim hizmetlerinde şirketler sadece tükettikleri kaynaklar için ödeme yaptığı için uzun tedarik ve büyük ön maliyetler olmadan projelerde daha hızlı ilerlemek ve farklı konseptleri test etmek mümkün hâle geliyor. Bulut savunucuları proje içerisinde bu şekilde hareket alanın artmasının oldukça faydalı olduğunu vurguluyor. Geleneksel  ile ilişkili, zaman ve çaba harcamadan yeni hizmetler sunma yeteneği, yeni uygulamalara daha hızlı başlamanın da daha kolay olduğu anlamına geliyor. Ayrıca yeni bir uygulamanın popülerliği arttığında, bulutun esnek yapısı sayesinde şirketin ihtiyacına uygun şekilde hızlı bir şekilde uygulamayı ölçeklendirebilmek de bulut bilişimin faydaları arasında yer alıyor.

Bulut bilişimin diğer avantajları da şu şekilde sıralanıyor:

  • Hız: Bulut bilişim hizmetlerinin çoğu self servis ve talep üzerine sağlanıyor, bu nedenle çok büyük miktarda bilgi işlem kaynaklarına bile dakikalar içinde, genellikle sadece birkaç tıklamayla ulaşılabiliyor; bu durum işletmelere büyük bir esneklik yaratıyor. Söz konusu durum, kapasite planlamasının üzerindeki baskıyı azaltıyor.
  • Global ölçek: Bulut bilişim hizmetlerinin faydaları arasında esnek bir şekilde ölçeklendirme yeteneği de bulunuyor. Küresel bazdaki esnek ölçeklendirme kabiliyeti, doğru miktarda IT kaynağına ihtiyaç duyulduğunda gerekli olan tüm verinin en doğru coğrafi konumdan sağlanması anlamına geliyor.
  • Üretkenlik: Firmaların kendi bünyelerindeki veri merkezleri; donanım kurulumu, yazılım yamaları ve diğer zaman alan IT yönetimi işleri için firmalara ekstra efor ve maliyet yaratıyor. Cloud sunucu bu görevlerin çoğuna olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve IT ekipleri daha önemli iş hedeflerine ulaşmak üzere zaman kazanıyor.
  • Performans: Büyük bulut bilişim hizmetleri, en yeni nesil hızlı ve verimli bilgi işlem donanımına düzenli olarak yükseltilen dünya çapında güvenli veri merkezleri ağında çalışıyor.
  • Güvenilirlik: Bulut sağlaycıları sayesinde veri depolamak ve yedeklemek, beklenmeyen veri kayıplarında veri kurtarmak ve iş sürekliliğini sağlamak daha kolay ve ucuz hâle geliyor. Depolanan veriler, işleviyle birden çok yedekli sitede görüntülenme şansına sahip oluyor.
  • Güvenlik: Cloud sağlayıcıları genel olarak güvenlik duruşunu güçlendirerek veri, uygulama ve altyapıyı olası tehditlerden korumaya yardımcı yaklaşımlar sunuyor.

 

Bulut Sunucu (Cloud Server) Nedir?

Bir sanal sunucu modelidir. Web sitelerinin kesintisiz çalışma süresini hızlandırmak üzere birden fazla sunucudan oluşuyor. Cloud server kullanıldığında çok sayıda sunucudan oluşan bir havuza ulaşılabiliyor. Böylelikle ağ sunucularından birinde donanım arızası olsa bile diğer sunucular devreye giriyor ve web siten kesintisiz hizmet vermeye devam ediyor.

VPS (Virtual Private Server) Nedir?

Sanallaştırma yazılımı kullanılarak sunucu kaynaklarının bölümlere ayrılması olarak tanımlanıyor. Sanal Özel Sunucu olarak Türkçeye çevrilen VPS, paylaşımlı hosting kullanımıyla karşılaştırıldığında daha yüksek bir performans ve esneklik sunuyor.

Sanallaştırmayla ayrılan yalıtılmış bölmeler arasında veri alışverişi veya dosya erişimi söz konusu olmaması, her kullanıcı için belli bir miktarda depolama alanı sağlanması, bellek ve bant genişliği atanması gibi özellikler, VPS’in avantajları arasında yer alıyor. Tek bir VPS sunucusu çok sayıda web sitesi barındırmayı da mümkün kılıyor. Ayrıca siteyi güçlendirecek yapılandırmayı oluşturan özelleştirme koşullarına sahip olmak ve istenilen güvenlik protokollerini kullanarak güvenliği artırabilmek de işlevsel kullanıcı deneyimine katkıda bulunuyor.

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir?

Sanal Atanmış Sunucu olarak adlandırılan  sanallaştırma teknolojisi kullanarak bir sunucu donanımını birden fazla bağımsız küçük sunuculara bölüyor. Web sitelerini VDS üzerinde bulunduran site sahiplerine özel olarak ayrılan RAM ve işlemci gibi kaynaklar bulunuyor. Performans ve izolasyon özelliği sayesinde büyük ilgi gören VDS trafiği artan ve yavaş yüklenen web sitelerine uygun çözümler ortaya koyuyor.

RAM, CPU ve disk alanı gibi kaynakların paylaşımsız olması ve kullanıcıya özel olarak atanması sadece güvenliği sağlamakla kalmıyor, diğer kaynaklarla ortaklaşa kullanılmadığı için performansı da koruyor. VDS kullanıcıları gerektiğinde kaynak artırımı yapabiliyor. Trafik dalgalanmaları ile rahatlıkla başa çıkan VDS, geç yüklenme sorununu ortadan kaldırıyor. Tercih edilen güvenlik yazılımını kullanabilmek de VDS’in avantajları arasında sayılıyor.

VPS, VDS ve Bulut Sunucu Arasındaki Farklar

VPS ve VDS sunucuları arasındaki temel farkın VPS’de yazılımsal olarak bölünen kaynakların VDS’de donanımsal olarak bölünmesi olduğu söylenebilir. Web siteleri VPS kaynaklarını ortaklaşa kullanırken, VDS kaynakları paylaşılmıyor, her bir web sitesine özel kaynak sunuluyor. VDS kullanıcıları VPS kullanıcılarına göre kaynaklar üzerinde çok daha fazla kontrol sahibi oluyor.

Bulut sunucular web siteleri için VDS’ye göre çok daha fazla sunucu kaynağı yaratıyor. VDS doğru yapılandırıldığında veri güvenliği açısından cloud sunucuya göre daha güvenli olabiliyor. Bulut sunucularda herhangi bir kümede çökme olsa bile kesintisiz erişim olanağı devam ederken, VDS’de kesinti olasılığı artabiliyor.

Bir sanal sunucu türü olan VPS ve bulut sunucu kıyaslandığında temel fark sitenin tek bir sunucu yerine birden fazla sunucu kümesinde depolanması olarak ifade ediliyor. Bulut depolama veri kaybının önüne geçiyor. Bulut sunucular, trafik dalgalanmaları durumunda VPS’den çok daha verimli bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Dijital dönüşüm teknolojileri için ihtiyaca yönelik etkili ve güvenilir çözümler ortaya koyan  bulut, sunucu barındırma,  ve çok daha fazlası için uzman kadrosuyla hizmet veriyor. Kesintisiz, güvenli, güncel ve firmanıza özel cloud hizmetleri için ile  geçebilir ve iş yapma şeklinizi temelden değiştirecek çözümler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Related Articles

İletişim

Tel: +90 (212) 982 30 48
Adres: Fulya Mah. Büyükdere Cad. Quasar Blok No:76 İç Kapı No: 188
Şişli / İstanbul 34394 
Email: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

QR

Apple Logo